Bestel je sapjes
gelukkig zijn en de invloed van negatieve mensen
Tips

Hoe omgaan met negatieve mensen

Negatieve mensen, wie zijn ze, wat doen ze, wat drijft hen? Negatieve collega’s, vrienden en familie, ze kunnen een erg negatieve impact hebben op hoe we ons voelen, op onze (mentale) gezondheid en op ons succes. Zelfs een kleine hoeveelheid negatieve hersenactiviteit kan al leiden tot een verzwakt immuunsysteem. Het is dan ook niet meer dan logisch dat je op de een of andere manier wil omgaan met negatieve mensen. Je kan ervoor kiezen om positief te reageren op de negativiteit, of je kan er afstand van nemen.

Zo neem je afstand van negatieve mensen

Andere mensen kan je niet veranderen. Jezelf wel. Je kan nog zo meeleven, luisteren en er proberen te zijn voor die negatieve mensen in je omgeving, of het nu collega’s, vriend(inn)en of familieleden zijn: als hij of zij niet reageert op jouw pogingen om te helpen, dan heeft noch die persoon, noch jijzelf er iets aan. Maar hoe neem je precies afstand van negatieve mensen in je leven?

Neem letterlijk afstand

Kan je de persoon vermijden? Je hoeft hem of haar niet volledig te blokkeren of te bannen uit je leven, maar je kan wel bepalen om bijvoorbeeld de ontmoetingen te verminderen. En is de aanwezigheid van die ene negatieve collega in de meeting absoluut vereist?

Counter negatieve boodschappen met jouw eigen positieve invloed

Stel bijvoorbeeld vragen die een positieve wending kunnen veroorzaken. Met wat geluk kan je de andere persoon tot een positief inzicht brengen.

Laat de persoon weten hoe zijn of haar negativiteit jou beïnvloedt

Of en hoe je dit doet, hangt natuurlijk helemaal af van de band die je met de persoon hebt.

Stuur het gesprek bij

Negatieve mensen kunnen soms eindeloos blijven verder draaien in een negatieve spiraal. Probeer het gesprek weg te sturen van dat soort onnodige negativiteit. Luister eerst, als je daar energie voor hebt, maar laat je niet helemaal meesleuren in de negativiteit.
hoe omgaan met negatieve mensen

Neem het niet altijd persoonlijk

Helaas weet je meestal niet waarom die persoon zo het hoofd laat hangen. Nog minder waarom jij daar mee het slachtoffer van moet zijn. Neem het dan ook niet vanzelf persoonlijk. Enkel als die persoon echt duidelijk maakt dat zijn gemoedstoestand iets met jou te maken heeft, moet je het persoonlijk nemen; anders kan je het beter negeren.

Het ene oor in, het andere uit …

Heb je een negatieve opmerking gekregen die eigenlijk niet voor jou bedoeld was, maar was je gewoon de persoon die het meest dichtbij stond op het moment van de uitbarsting van de ander? Laat die opmerking dan het ene oor in maar meteen ook het andere oor terug uit.

Focus terug op het positieve

Heb je je even laten meesleuren in de negativiteit? Probeer zo snel mogelijk terug te focussen op je positiviteit. Luister naar muziek die je vrolijk maakt, ga sporten, eet of drink iets gezonds, iets wat goed is voor je lichaam en je geest. Zoals een sapje.

Kies voor positieve mensen

Omring jezelf zo vaak mogelijk met positieve mensen, mensen die opgewekt zijn, die niet te vaak in de slachtofferrol kruipen, die een positieve kijk op het leven en de wereld hebben … En hou ze dichter bij je dan de negatieve mensen.

Vorige

Gerelateerde berichten