Bestel je sapjes
gelukkig zijn en de invloed van negatieve mensen
Tips

Hoe omgaan met negatieve mensen: 7 manieren

We kennen ze allemaal: personen die negatief ingesteld zijn of reageren. Ze kunnen een erg negatieve impact hebben op hoe we ons voelen, op onze (mentale) gezondheid en op ons succes, of het nu gaat om negatieve collega’s, vrienden of familie. Zelfs een kleine hoeveelheid negatieve hersenactiviteit kan al leiden tot een verzwakt immuunsysteem. Je kunt ervoor kiezen om positief te reageren op de negativiteit, of je kunt er afstand van nemen. Maar er zijn nog opties!

7 manieren om met negatieve mensen om te gaan

Jezelf kun je veranderen, maar anderen niet. Je kunt nog zo meeleven, luisteren en er proberen te zijn voor negatieve mensen in je omgeving, of het nu collega’s, vriend(inn)en of familieleden zijn: als ze niet reageren op jouw pogingen om te helpen, dan heeft noch die persoon, noch jijzelf er iets aan. Maar hoe neem je precies afstand van negatieve mensen?

Neem letterlijk afstand

Niet altijd gemakkelijk, maar overweeg het toch maar eens grondig om letterlijk afstand te nemen van die giftige persoonlijkheid die je het leven wat zuurder maakt. Je hoeft hem of haar zelfs nog niet per se volledig te blokkeren of te bannen uit je leven. Je kunt wel bepalen om bijvoorbeeld de ontmoetingen te verminderen. En is de aanwezigheid van die ene negatieve collega in de meeting absoluut vereist?

Probeer de ander tot een positief inzicht te brengen

Ofwel ga je gewoon mee in de negatieve boodschap, ofwel probeer je de negativiteit te counteren met een positief licht. Stel bijvoorbeeld vragen die een positieve wending kunnen veroorzaken. Met wat geluk helpt jouw positieve perspectief.

Neem het niet (altijd) persoonlijk

Tenzij iemand duidelijk maakt dat zijn gemoedstoestand iets met jou te maken heeft, moet je het niet persoonlijk nemen. Meestal zul je immers niet de oorzaak zijn waarom die persoon zo het hoofd laat hangen. Je kunt die persoon wel laten weten hoe zijn of haar negativiteit jou beïnvloedt, maar probeer dat op een niet-kwetsende manier te doen. Wellicht wil hij of zij met zijn of haar negativiteit jou toch niet eens slecht doen voelen.

Stuur het gesprek bij

Negatieve mensen kunnen soms eindeloos blijven verder draaien in een negatieve spiraal. Probeer het gesprek weg te sturen van dat soort onnodige negativiteit. Luister eerst, als je daar energie voor hebt, maar laat je niet helemaal meesleuren in de negativiteit.
hoe omgaan met negatieve mensen?

Focus terug op het positieve

Heb je je laten meesleuren in de negativiteit? Probeer zo snel mogelijk terug te focussen op je positiviteit. Luister naar muziek die je vrolijk maakt, ga sporten, eet of drink iets gezonds, iets wat goed is voor je lichaam en je geest. Zoals een slowjuice bijvoorbeeld. 😉

Het ene oor in, het andere uit …

Heb je een negatieve opmerking gekregen die eigenlijk niet voor jou bedoeld was, maar was je gewoon de persoon die het meest dichtbij stond op het moment van de uitbarsting van de ander? Laat die opmerking dan het ene oor in maar meteen ook het andere oor terug uit.

Kies voor positieve mensen

Omring jezelf zo vaak mogelijk met positieve mensen, mensen die opgewekt zijn, die niet te vaak in de slachtofferrol kruipen, die een positieve kijk op het leven en de wereld hebben … En hou ze dichter bij je dan de negatieve mensen. Protect your energy!

Vorige Volgende

Gerelateerde berichten