Bestel je sapjes
Gezonde levensstijl

Waarom je immuunsysteem versterken?

Winter’s coming! Ben jij er klaar voor? Staat jouw immuunsysteem op punt om ziektes de baas te kunnen? Want oh ja, het zijn niet virussen etc. op zich die ziektes veroorzaken – wel een verlaagd immuunsysteem. Het is pas als je immuunsysteem te zwak is geworden dat het de ongezonde indringers niet kan afweren. En daar kan je dus zelf iets aan doen. Moet jij je immuunsysteem versterken? Lees hier waarom het nuttig of zelfs nodig kan zijn!

Ons immuunsysteem verzwakt omdat we het structureel te hoog belasten. Schadelijke stoffen die we via onze voeding opnemen zoals suiker, pesticiden en kunstmatige toevoegingen en chronische ontstekingen zorgen bijvoorbeeld voor een hoge belasting. Je immuunsysteem versterken kan je dus doen door de belasting te verlagen. Dat doe je door slechte voeding, stress, toxische stoffen en slaapgebrek te elimineren of te verminderen.

Slechte voeding

De impact van voeding kunnen we niet ondermijnen. Alles wat je binnenkrijgt, moet je lichaam zien te verwerken. Hoe ongezonder, hoe belastender voor je lichaam – zo eenvoudig is het. Voel je je suf, heb je pijn en / of word je écht moe na het eten? Dan ben je misschien intolerant of allergisch aan een bepaald ingrediënt. Als je regelmatig klachten ondervindt, laat je dit best nagaan zodat je je lichaam niet jarenlang overbelast door voeding te eten die je verzwakt. Ook als je niet rechtstreeks last ondervindt, doe je er goed aan voeding te kiezen die je lichaam energie geven en die het gemakkelijk kan verteren.

Stress

Ook stress heeft een invloed op het functioneren van je immuunsysteem. Als je stress ervaart, wil je lichaam in principe vluchten of vechten. Die reactie heeft onder meer als gevolg dat je lichaam minder goed voedingsstoffen zal opnemen, stofwisseling en bloedtoevoer zal vertragen, toxische stoffen minder snel zal afbreken … en je immuunsysteem zal verzwakken. In een maatschappij zoals die van vandaag waarin we vaak langdurig aan stress worden blootgesteld is deze natuurlijke reacties dus erg nefast voor onze gezondheid.

Toxische stoffen

Stel je je lichaam te vaak bloot aan toxische stoffen, dan vergroot de kans dat je lever en je immuunsysteem niet meer in staat zijn om ze te elimineren. Hoe meer giftige stoffen je binnenkrijgt, hoe groter de belasting. Sommige toxische stoffen kan je niet of moeilijk vermijden (denk maar aan fijn stof), maar over wat je eet, kan je wel een bewuste keuze maken.

Slaapgebrek

Onvoldoende slapen en te weinig ontspannen gedurende de dag hebben ook een niet te negeren negatieve impact op je immuunsysteem. Als je slaapt, herstelt en vernieuwt je lichaam zich. Doe je dat te weinig, dan herstelt en vernieuwt het zich dus niet goed (genoeg) – as simple as that.

immuunsysteem versterken

Hoe moet je je immuunsysteem versterken?

In een ander artikel gaan we dieper in op de vraag hoe je weerstand te verhogen, maar enkele tips die je al kan afleiden uit de oorzaken van een verzwakt immuunsysteem hierboven, zijn:

  1. Eet en drink gezond: voldoende verse groenten en fruit en minstens 1,5 l water per dag
  2. Vermijd stress zo veel mogelijk
  3. Eet natuurlijke producten
  4. Waak over je slaap

Verhoog je immuunsysteem met onze 100% bio sapjes!

 

P.S.: Het oranje ROOTS sapje is een echt bommetje van vitamine C, een van de belangrijkste vitaminen om je immuunsysteem te versterken.

Vorige Volgende

Gerelateerde berichten