Bestel je sapjes
gezondheidsvoordelen selder
Gezonde ingrediënten

Waarom selder zo gezond is

Selder is goed voor jou! Hoe je selder ook eet – het lijdt geen twijfel dat meer groenten eten altijd positief is voor je eetpatroon. Wat is en bevat selder nu precies? Wat maakt dat selder gezond is? En hoe kun je de groente gebruiken in je keuken? Je leest het hier!

Klassiek, pittig … what else?

We kennen selder redelijk goed, toch? Het is een klassieke, Vlaamse groente die in de meeste huishoudens wel regelmatig op het weekmenu verschijnt. Selder behoort tot de bladgroenten en heeft een vrij uitgesproken, pittige smaak. Hij wordt dan ook vaak gebruikt om gerechten te kruiden. Groene selder is nog net wat krachtiger dan witte selder of bleekselder. Water is het voornaamste bestanddeel, maar selder is ook rijk aan vitamine K en bevat verder nog wat vitamine C en A, foliumzuur, mangaan, kalium, calcium, natrium en antioxidanten. Waaraan is het absoluut niet rijk? Calorieën en suiker. Past dus perfect in een gezond eetpatroon!

TIP: Hoe selder bewaren?

Koop je selder met loof, dan moet dat een frisse kleur hebben en er niet slapjes bij hangen. Om die frisheid zo lang mogelijk te bewaren, kun je de selder met loof en al wikkelen in een vochtige handdoek en zo in de koelkast bewaren. Zo blijft hij enkele dagen lekker vers. Is het loof toch wat verlept na een paar dagen? Snij de stronk af en zet de losse stengels even in een groot glas water. Tadaaa, terug een verse, gezonde selder!

gezonde sapjes met selder

Waar is selder goed voor?

Aangezien selder zo veel water bevat, zou je al heel veel selder moeten consumeren om ten volle te kunnen genieten van de gezondheidsvoordelen – maar alle beetjes helpen! Selder kan onder andere:

  • spijsvertering verbeteren
  • huid laten stralen
  • ontstekingen remmen
  • weerstand versterken
  • zicht verbeteren

Hoe selder gebruiken?

Met selder kun je alle kanten uit. Of toch zeer veel. Je kunt hem koken, stoven, roerbakken of gewoon rauw eten. Gebruik bleekselder of groene selder bijvoorbeeld:

  • in soep
  • voor bouillon
  • rauw met een dipsausje (of zelfs met pindakaas!)
  • door de risotto
  • in de oven geroosterd
  • in een salade
  • in een groentesapje
  • of natuurlijk op nog zoveel andere mogelijke manieren 🙂

Op zoek naar een sapje met selder, gezond, enigszins pittig maar vooral erg lekker? In onze Kick, Glow, The Hulk en Purify zit er selder!

Vorige Volgende

Gerelateerde berichten