Bestel je sapjes
rode bieten gezondheidsvoordelen
Gezonde ingrediënten

Rode bieten: gezond, milieuvriendelijk en superlekker!

We kennen ze allemaal wel: de paars-rode knolletjes met groene bladeren. Sommige mensen vinden dat ze naar aarde smaken (en dat bedoelen ze dan meestal niet positief), andere houden ervan. Niet enkel de knol kan je eten, maar ook het loof. Verwerk het vers als bladgroente in een salade of gerecht. Maar zijn rode bieten gezond? Waarom? En hoe kan je ze gebruiken?

Rode bieten: gezond, milieuvriendelijk en lekker!

De knollen behoren tot de ganzenvoetfamilie, kunnen het hele jaar door geteeld worden, gewoon bij ons, en zijn daardoor ook niet duur. Je kan verse rode bieten lang bewaren op een koele, donkere plaats: zomerbieten een week, winterbieten gemakkelijk drie-vier weken. Doordat ze dichtbij zo goed groeien, is hun impact op het milieu minimaal. Koop ze bij de bioboerderij en je hebt een waar superfood in huis! Rode bieten, gezond en oh zo lekker, you gotta love ‘em. Maar waarom?

rodebietensap Green Carrot

Waar zijn rode bieten goed voor?

Rode bieten bevatten weinig calorieën en heel wat vitaminen en mineralen, waaronder foliumzuur, mangaan en kalium. Een portie van 100 g rode biet staat bovendien garant voor 6% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C en 4% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ijzer. Ze zijn ook rijk aan de antioxidanten betanine en betaïne, verantwoordelijk voor de rode kleur. Die stoffen kunnen de lever beschermen tegen DNA-schade en ontstekingsremmend werken.

Rode bieten verbeteren ook de doorbloeding van de hersenen, beschermen ons tegen hart- en vaatziekten en verlagen de bloeddruk dankzij het nitraat dat ze bevatten. Op je sportprestaties kunnen ze door die stof ook een positief effect hebben: ons lichaam zet nitraat om in nitriet en dat zorgt ervoor dat onze bloedvaten wijder worden en er meer bloed naar de spieren kan stromen.

Hoe kan je rode bieten gebruiken?

rode bieten gezond

  • in sapjes (ideaal in combinatie met gember!)
  • als beleg op pizza
  • in quiche
  • in stamppot
  • een lekker soepje
  • als groentespread
  • als groenteburgertjes
  • in de wok
  • rauw geraspt of in blokjes of schijfjes geroosterd voor een salade

Rode bieten koken

Wil je rode bietjes gekookt verwerken? Was ze dan eerst grondig, snij het loof eraf en laat het uiteinde eraan. Kook de knollen dan in ruim water. Hoe groter ze zijn, hoe langer je ze moet koken. Spoel ze na het koken af onder koud water en ontvel ze. Nu kan je ze snijden hoe je wil. Verwerk ze wel zo snel mogelijk en geniet van je rode bieten: gezond en lekker!

Vorige Volgende

Gerelateerde berichten